Slovenská vs. Americká kuchyňa mojimi očami

Autor: Petra Vassova | 26.4.2012 o 4:51 | (upravené 26.4.2012 o 9:54) Karma článku: 16,91 | Prečítané:  5144x

Na americkú kuchyňu si asi nikdy nezvyknem. Ak si niekto myslel, že už dávno to nie je tak, že Američania sú tuční, jedia len hamburgery a fast food, tak ho musím vyviesť z omylu. Nie všetci jedia vo fast foodoch to je pravda, keď si nekúpia hamburger tam, urobia si ho doma. Nejde len o hamburgery, ale aj o množstvo vyprážaných, smažených a neviem akých iných kalorických jedál. Keď bol môj americký snúbenec po prvýkrát na Slovensku, nevedel si našu kuchyňu vynachváliť. Klasické jedlá ako zapekaný karfiol, zemiaková placka, langoš, kura na smotane, zajac, kačica s plnkou, samozrejme bryndzové halušky, alebo len chlieb s cibuľou, pre nás úplne samozrejmé jedlá, boli preňho nepoznanou lahôdkou. Nevedel si vynachváliť naše chleby, salámy, párky, mlieko, syr, pivo, víno, ale najmä cibuľu a cesnak. Asi v živote nezjedol toľko cibule a cesnaku ako na návšteve u mojich rodičov. Cibuľa a cesnak mali a stále majú na Slovensku oveľa ľahodnejšiu a štipľavejšiu chuť ako v Amerike. "Ja kapustu neľúbim." - vyhlásil. Ale keď ochutnal tú našu kapustovú polievku, všetko sa zmenilo. Šošovicová? Jeden zázrak. Fazuľová? Ani nehovorím. Moja mama sa čuduje, prečo mu v Amerike nevyváram polievky.

Oni polievky nejedia. Nemajú doma ani len hlboké taniere. Zaviedla som ho do bratislavského McDonaldu. Neskutočne si pochutnal. Prečo? Mala som tú česť jesť parkrát v americkom "mekáči" a bol to hnus, otras, hrôza, des. Sandwich? Že s ním rozbijete okno. Jediné, čo sa tam dalo zjesť boli raňajky. Veď čo pokazíte na vajíčku?

Keď som po príchode do Ameriky uvarila rezne so zemiakovou kašou, rodina môjho snúbenca si ich vypýtali o dva dni opäť. Keď som uvarila zapekaný karfiol a brokolicu, ani to nezjedli. Pokiaľ v tom nie je mäso, ani to nevar. Chvalabohu, môj snúbenec taký nie je. Inak by som zošalela, variť každý deň mäso. Ak som začala variť zdravo, nikto to nejedol a bola som označená, že variť neviem. Cestoviny? No môžem snívať. Maximálne ešte moje špagetti s tonou mäsa zjedia.

Po príchode na Slovensko sa môj žalúdok podrobil náprave. Ľudia v Amerike, aspoň tam kde som ja, vôbec nejedia veľmi často ovocie. Akurát len zeleninu. Bola som zvyknutá na každodenné jablko, dáky ten pomaranč, mandarinka.

Keď som sa opätovne vracala do Ameriky, môj žalúdok stále menej a menej znášal ich stravu. Kŕče, prehánky, mraky, oblaky... Preto som prestala jesť skoro väčšinu z ich jedál a začali sme si so snúbencom variť "naše" slovenské pokrmy. Pokiaľ sa dali zohnať aspoň podobné ingrediencie. Začali sme jesť polievky, normálne sa stravovať.

Ešte ma zaráža, koľko jedna domácnosť, kde žijú aspoň dvaja muži, dokáže v Amerike utratiť týždenne za jedlo. Oni nemôžu jesť to isté, čo jedli dnes, aj zajtra. V žiadnom prípade. Radšej sa to vyhodí. Takto psíkovia a kontajner pojedajú neskutočné množstvo jedla, ktoré sa na večeru nezjedlo. Koľko iných ľudí na svete nemá čo jesť a tu sa potraviny len tak vyhadzujú. Viem, že to nezmením, aj keď som sa snažila. Ale viem, že aspoň jedného človeka som to naučila . :))

Pre uspokojenie všetkých čitateľov, článok sa týka oblasti Californie, nie celej Ameriky. Týka sa toho, čo som videla, čo som zažila a čo som jedla. Je to čisté porovnanie, nie osopovanie sa, kto je lepší. Ďalšia vec je, to čo sme uvarili návšteve, bolo jednorázové, a bolo na ukázanie toho, čo sa na Slovensku varí a čo nie. Bežne to nejedávame. To len ohľadom tých kalórií.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet dlžníka aj bez exekútora, bezvýsledne exekúcie sa musia zastaviť.

KOMENTÁRE

Fico radí socialistom ako byť populárnejší

Toto má byť lekcia z postkomunistickej Európy?


Už ste čítali?